Träning av valp

 

"Hur långt är det rimligt att jag går med min hund"? (Koppelpromenad).
Vid för långa promenader så stressar man de cologena trådarna så att hunden skelett och leder inte får den hållfasthet som de behöver till vuxen ålder. De cologena trådarna slutar att växa när hunden är vuxen och därför kan vi inte motionera valpen/unghunden eftersom att de endast har en chans att trådarna växer. Så, till min rekomendation: När du promenerar med valpen så görs det endast i form av koppelträning och då efter att ni har haft kul eller hunden har varit lös och fått upptäcka saker själv (så att den är lite trött). Något jag tycker är riktigt bra att gå efter är detta:
  • 8veckor - 5minuter.
  • 12veckor - 10minuter
  • 4månader - 15minuter
  • 5månader - 20minuter
  • 6månader - 25minuter
- Osv. tills hunden har nått vuxen ålder (1-2år) och det är helt enkelt för att en valp inte ska gå i monotona rörelser.. Detta skall även vara uppdelat under hela dagen så du skall inte gå 20minuter i koppel på en gång! Men med detta menar jag självklart inte att man inte ska vara ute med sin valp, låt den leka på tomten eller bär den till skogen och låt den balansera lite på en stor stock och gå över pinnar för även om vi inte vill ha de monotona rörelserna så måste de belasta skelettet för att växa. Inlärning utav balans och koordination är det viktigaste i hos valpen/unghunden.
 
Lite kort och konsivt kan man göra denna lista för sin valp/unghund:
  • H*n ska använda sin kropp.
  • Jag skall ej ställa krav (Orimliga krav)
  • H*n skall ej motioneras eller fystränas.
  • Tänk på att h*n växer fort.
  • Ge tid åt passiviteten - Mycket vila!
  • Undvik: Stötar, hopp, vikter, trappor - nedför (Upp kan vara okej efter några månader beroende på ras).
Det skall vara en sund grund och man skall öka stegvis, "Skynda långsamt" och lägga vikt på att faktiskt ha vilodagar där man inte gör någonting annat än går rastningspromenader (Kiss och bajs) och lägger tid åt att mysa och bara ta det lugnt.
 
Balans är A och O när det kommer till hundens kroppskontroll och ju tidigare man vänjer hunden vid detta ju bättre. Det är neuromuskulär träning, stabiliserande träning och något som måste läras in MEN det är grunden för lyckad aktivitet och hållbarhet. Balans stärker alla de små musklerna - speciellt om man använder sig utav t.ex. en balanbolls där även underlaget är instabilt.
 
Ett tips: ACCEPTERA ALDRIG "VÄXTVÄRK"! - Är valpen/unghunden halt eller har hältor som kommer och går så ska du absolut åka in till veterinären med den. Det är bara en ortoped som kan ge denna "diagnos" efter röntgen och uteslutande av andra orasker. Men det finns egentligen ingenting som heter "växtvärk" utan är till för att förenkla det för hundägaren så det är högst troligt något som heter panosteit. Den kan även ha lösa benbitar (osteocondros/ OCD).
 
Övervikt hos valpen.
Något som är otroligt viktigt för valpen är att den hålls smal, fettcellerna skapas i valpålder och sedan behåller hunden antalet fettceller resten av livet. Så ju tjockare valpen är desto mer fettceller byggs. Vid förändring av vikten är det bara cellernas storlek som minskar/ökar de försvinner aldrig. Övervikt ger: - Belastning på skelettet
- Belastning utav de inre organen.
 
Kosten är väldigt viktig under hela hundens liv men precis som mycket annat så läggs grunden som valp. Idag ligger hela 90% utav de vikt problem som finns hos hundar p.g.a att de får i sig för mycket kalorier - Människan tycker att deras mat ser tråkig ut, hunden kanske tigger eller så vill man bara bjuda på något extra. Sedan kan det självklart vara som så att man ger ett bra foder och håller sig till det men ger för mycket. Något som är väldigt viktigt är ju att du aldrig kan lite på den fodergiva som står på en förpackning utan du måste alltid se till individen. Det är bara riktlinjer. 
Andra saker som kan orsaka övervikt är:
* Fel på ämnesomsättningen
* Kastrering
* Rasbetingat
* Ålder
Men det vanligaste är som sagt att vi ger dem för mycket mat och tilltugg (dentalstix är rena sockerbomben). Men ger ni hunden ett bra foder, håller er till fodret och anpassar vad ni ger efter hur aktiva ni har varit så kommer det inte vara några som helst problem - OM hunden inte har något fel som gör att den går upp i vikt (t.ex. fel på ämnesomsättningen). Sedan kan ni självklart ge godis eller liknande när ni tränar med hunden (som belöning) men kolla upp vad det innehåller och minska fodret en aning efter hur mycket godis ni ger.
 
Ett tips: Använd alltid sele, speciellt på valpen/unghunden. 78% utav alla hundar har nack och ryggproblem p.g.a halsband och en tysk studie visar att hela 98% har nack och ryggproblem p.g.a halsband med halv eller helstryp. Så sele på! Så länge den sitter rätt så kommer den alltid vara tusen gånger bättre! En sele som sitter fel - kan tycker i armhålorna kan göra att hunden börjar gå fel och belasta fel för att undvika det obehagliga vilket självklart kan påverka hunden negativt så se till att köpa en sele som sitter rätt. Finns idag att måttbeställa och man kan alltid gå in i en butik och be om hjälp om man är osäker! - Här kan ni läsa lite om saken: Anders Hallgren har skrivit en bok som heter "Ryggproblem hos hund" - där finns raporten från en Veterinär vid namn Arne Toresson.
 
Så jag kommer jobba mycket med habituering i början och ha en så bra socialisering som möjligt. Jag kommer göra mitt allra bästa för att se till så att hunden får det den behöver i form av träning, kost, det sociala och självklart en massa kärlek!
 
Nej nu får det räcka för stunden! Förhoppningsvis gav det något att tänka på i alla fall och om inte annat så fick jag samla mina tankar och idéer på ett ställe! :)