Valpstadiet

Pre-Natala perioden:  Före födseln, alltså tikens påverkan på fostren. (Under tikens hormonella stadie). Utsätts tiken för mycket stress så kan valparna få en sämre stresströskel.
 
Neonatala perioden: 0-3dagar gamla, de äter, sover, kravlar, de kan känna värme och kyla och eventuellt lukt. (Det är självklart viktigt att de håller värmen då de kan dö av kyla).
 
Övergångsperioden: 13-20 dagar. Syn och hörsel sinnena utvecklas samt de börjar krypa - mestadels med frambenen.
 
Socialiseringsperioden: 3 till 12 veckor. Avvänjning, socialinlärningsförmåga/språkutveckling. Börjar äta "som en vuxen hund". Viktigt att de får möta så mycket som möjligt - hundar, människor, djur då de efter 7 veckors ålder kan bli rädda för sådant som är nytt. (Stort ansvar på uppfödaren). Kan du som valpköpare hälsa på valpen så vore det jättebra!
De utvecklar sitt språk så är det endast en valp i kullen så är det viktigt att valpen får träffa flera andra hundar. Tiken ska självklart vara kvar hos valparna.
 
- Innan 16veckors ålder bör valpen ha blivit utsatt för sådant som den kommer utsättas för när den är vuxen t.ex. att åka kommunalt, vara i stall, stan etc.
 
Förpubertet: Vid 13-16veckors ålder sker den hormonella utvecklingen, halv könsmognad. Valpen blir lite mera frimodig och vågar testa på lite mer och vara lite mera ensam.
 
Puberteten: 7-10månader (beroende på ras/individ) Är då fysiskt könsmogen - Mycket egen vilja så att träna mycket stadga är ett tips.
 
Unghundsperioden: 11mån-2år. Fortfarande bra att träna mycket stadga, här kan hunden så att säga "stoppa tassarna i öronen" så att backa bakåt i träningen kan vara aktuellt.
 
Vuxen: 2år och uppåt, hunden uppnår psykisk könsmognad vilket kan vara väldigt jobbigt - speciellt med hanhunden.